10 mitov o tattoojih

Tattooji so že stoletja del človeške kulture in kljub njihovi naraščajoči priljubljenosti še vedno obstaja veliko mitov in napačnih prepričanj o tej umetnosti telesa.

Mit 1: Tattooji so samo za upornike in prestopnike

Eden najbolj razširjenih mitov o tattoojih je, da so namenjene samo upornikom, prestopnikom ali ljudem z nevarnim življenjskim slogom. V resnici pa so tattooji postali široko sprejeti v vseh slojih družbe. Zvezdniki, športniki, poslovneži in celo politiki imajo pogosto tattooje. Tattooji so način osebnega izražanja in niso omejene na določeno skupino ljudi.

Mit 2: Tattooji so trajni in jih ni mogoče odstraniti

Čeprav je res, da so tattooji namenjene trajnemu označevanju kože, jih je mogoče odstraniti. Lasersko odstranjevanje tattoojov je postopek, ki uporablja visoko energijske svetlobne impulze za razbijanje pigmentov v črnilu. Postopek je sicer lahko boleč in drag, a je večinoma učinkovit. Različne barve črnila se različno odzivajo na lasersko odstranjevanje, pri čemer je črno črnilo najlažje odstraniti.

Mit 3: Tattooji vedno zbledijo in izgubijo obliko

Sčasoma lahko tattooji zbledijo, vendar to ni nujno. Kakovostni tattooji so odvisni od številnih dejavnikov, vključno s kakovostjo črnila, veščinami tetovatorja in načinom, kako skrbite za nov in že zaceljen tattoo. Ustrezna nega, vključno z uporabo kreme za sončenje, lahko pomaga ohraniti tattoojovo svežo in živahno vrsto let.

Mit 4: Tattooji so boleči

Stopnja bolečine pri tattooviranju je odvisna od posameznika in lokacije na telesu, kjer se tattoovira. Nekateri ljudje občutijo le blago nelagodje, medtem ko je za druge postopek bolj boleč. Območja z več živčnimi končiči in manj maščobe, kot so rebra, zapestja in gležnji, so običajno bolj občutljiva. Kljub temu je za večino ljudi bolečina pri tetoviranju obvladljiva in začasna.

Mit 5: Tattooji so nevarni za zdravje

Čeprav tattooviranje vključuje vnos črnila v kožo, kar predstavlja določeno tveganje, so tattooji na splošno varni, če se izvajajo v ustreznih pogojih. Profesionalni tetovatorji uporabljajo sterilno opremo in kakovostna črnila, ki zmanjšujejo tveganje za okužbe in alergijske reakcije. Bistvena je tudi skrb tattooja pri postopku celjenja.

Mit 6: Tattooji so samo za mlade

Tattooji niso omejeni na starostno skupino. Ljudje vseh starosti se odločajo za tattooviranje iz različnih razlogov. Starejši ljudje se pogosto odločijo za tattoo, da obeležijo pomembne življenjske dogodke, izražajo osebna prepričanja ali celo za pokrivanje starih brazgotin. Tattooji so način izražanja, ki nimajo starostne omejitve.

Mit 7: Tattooji preprečujejo darovanje krvi

V preteklosti so nekatere zdravstvene ustanove zavračale darovalce krvi s svežimi tattooji zaradi strahu pred okužbami. Vendar so sodobne smernice postale bolj prilagodljive. Po tattooviranju je običajno treba počakati nekaj mesecev (običajno 4 do 12 mesecev, odvisno od države in organizacije za darovanje krvi).

Mit 10: Tattooji so vedno odraz trenutnega trenda

Tattooji so pogosto osebne in pomenijo nekaj globokega za posameznika. Čeprav nekateri ljudje izberejo tattooje, ki so trenutno priljubljeni, mnogi izberejo dizajne, ki imajo trajen pomen in osebno vrednost. Tattooji so lahko umetniška dela, spominki na pomembne dogodke ali simboli osebnih prepričanj, ki presegajo trenutne trend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *